joi, 15 ianuarie 2015

Libertate și privare de libertate

Libertatea unei persoane se termină acolo unde începe libertatea celuilalt!

Libertatea unei persoane nu este nemărginită. Limitarea libertății se face în condiții prevăzute de lege, fiind aceleași pentru toți cetățenii. Chiar și atunci când, în cazul nerespectării unor legi, autoritățile- poliție, procuratură- trebuie să intervină, ele trebuie să respecte drepturile fundamentale ale persoanelor implicate.




 Instituțiile statului trebuie să asigure condițiile realizării libertății personale, astfel încât aceasta să poată exista concomitent cu libertatea celorlalți. Tocmai de aceea, există interdicții necesare, stabilite prin lege.

"Cei care îi privează pe alții de libertate, nu merită să fie liberi." - Abraham Lincoln

Privarea de libertate reprezintă situația în care o persoană este ținută împotriva voinței sale, pentru o perioadă de timp, într-un spațiu limitat și împiedicată să părăsească acel spațiu prin constrângere.


Privarea de libertate poate fi:
-legală: măsura pe care o iau autoritățile în cazul în care o persoană a săvârșit o faptă prevăzută și pedepsită de lege. Această măsură se ia numai în cazurile și condițiile prevăzute de lege. 
 Exemplu: condamnarea la închisoare


-ilegală: este fapta persoanei care lipsește de libertate fizică o altă persoană, fără să existe temei (motiv) legal pentru aceasta.  
Exemplu: sechestrarea unei persoane
 O persoană care privează de libertate o altă persoană în mod ilegal este pedepsită de către lege, deoarece încalcă drepturi importante precum libertatea și siguranța acelei persoane. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu